אֶרֶץ חִטָּה וּשְׂעֹרָה וְגֶפֶן וּתְאֵנָה וְרִמּוֹן אֶרֶץ זֵית שֶׁמֶן וּדְבָשׁ
השימוש בדגנים בעולם התמרוקים נפוץ מאוד, שיבולת השועל ושמן נבט חיטה מוכרים היטב ודווקא השעורה קצת פחות ולכן אתחיל בה.השעורה היא הדגן העשיר ביותר בסיבים תזונתיים, מכילה אחוז חלבון גבוה (ומתוכו כמות גלוטן קטנה). השעורה היא מקור טוב לסלניום, ולמינרלים וויטמינים , ומכילה נוגדי חמצון רבים. מומלץ לצרוך דגנים מלאים מאחר והרבה מהחומרים המזינים נמצאים בקליפה (סובין).
אחד היתרונות בקוסמטיקה של השעורה (Barley) הוא העובדה שהיא מכילה כמות גדולה של חומצה אזולאית. חומצה אזולאית משמשת בתכשירים רבים לטיפול באקנה בגלל יכולתה להילחם בחיידקים הגורמים לדלקת (למאמר על אקנה וקומדוגניות) ובנוסף משמשת רבות בתכשירים וטיפול בכתמי זקנה ופיגמנטציה. ברוקחות ביתית ניתן לנצל את תכונות השעורה בכמה מוצרים פשוטים:
מסיכה לטיפול באקנה- ניקח כמות שווה של קמח שעורה ודבש מנוקה (Manuka) נערבב ונשים על הפנים למשך 10 דקות לפחות ולאחר מכן נשטוף. דבש המנוקה הוכח ככזה שנלחם בחיידקי האקנה, על תכונותיו האנטי בקטריאליות ניתן לקרוא במאמר (1).
מסיכה להבהרה- מערבבים קמח שעורה עם מיץ לימון ומורחים על הפנים. ממתינים עד שיתייבש ושוטפים. אין להיחשף לשמש לאחר השימוש במסיכה ולכן מומלץ להשתמש בה בשעות הערב.
שטיפת פנים- טחינת גרגירי שעורה במטחנת תבלינים דק דק. לערבב עם חלב (או מים) ולשטוף את הפנים. התערובת תעזור בהסרת תאים מתים וניקוי העור משומנים ולכלוך. לפצעונים ניתן לשטוף את הפנים גם עם מי שעורה, מים ששעורה הושרתה בהם טובים גם לצמצום סימני זיקנה וניקוי רעלים מהעור. ניתן להחליף את בחלב גם בחלב מהצומח כמו חלב סויה, שקדים ושיבולת שועל (מומלץ).
השעורה מכילה ויטמינים מקבוצה B, ויטמין C , חומרים נוגדי חמצון ומינרלים (ביניהם אבץ וסלניום), ולכן מלבד תכונות אנטי-דלקתיות היא תעזור בשמירה על העור מפני נזקי הסביבה, תתרום לאלסטיות העור ומראה צעיר שלו. האבץ מזרז תהליכים של ריפוי העור ולכן חשוב גם כן. הוספת שעורה לתזונה תשפר גם את בריאות השערה. הוספת שעורה למזון משפרת את צמיחת השיער ומעכבת את נשירתו. על פיטוכימקלים בשעורה ניתן לקרוא במאמר (2).
ישנה גם שעורה שחורה ( Black Barley) המכילה אנטוצינים רבים, קבוצת חומרים זו תורמת להאטת תהליכי הזדקנות ולצמצום קמטים, ניתן לקרוא במאגר מאמרים (3) אך שעורה זו לא נמכרת בארץ ולכן לא אפרט עליה.
חיטה היא הדגן הנפוץ במערב, ומשמשת כמזון בסיסי. חיטה מלאה עשירה בפחמימות, מכילה חלבונים ומינרלים רבים וכן ויטמינים מקבוצה B ויטמין E ועוד. שתיית מיץ נבט חיטה מסייעת בניקוי רעלים, חיזוק מערכת חיסון, סרטן ועוד. המיץ מכיל כלורופיל בכמות רבה, בטא קורטן, ויטמינים ומינרלים רבים שחשובים לבריאות.
בהרבה מוצרי קוסמטיקה ניתן למצוא שמן נבט חיטה (wheat germ oil) , הוא מכיל חומצות שומן חיוניות (חומצת שומן לינולאית וחומצת שומן אלפא לינולאית), ויטמינים מסיסים בשמן - ויטמין E, ויטמין A וויטמין D. יש בו קרוטן ולציטין. הוא אנטי-דלקתי, נוגד חמצון ואנטי אייג'ינג. עוזר בתיקון פגעים בעור ושמירה על לחותו. החיסרון של שמן נבט החיטה הוא מקדם הקומדוגניות הגבוה שלו ולכן הוא לא מומלץ למריחה באופן ישיר על העור אבל ניתן לשלב אותו עם שמן נשא אחר- למשל חוחובה לפי המתכון הבא:
סרום בסיסי לפנים- ל 10 מ"ל שמן נבט חיטה, מוסיפים 20 מ"ל שמן חוחובה. לתערובת השמנים נוסיף טיפה אחת של שמן אתרי גרניום, טיפה אחת של שמן אתרי ילנג ילנג (לא חובה) ושתי טיפות שמן אתרי לוונדר. למרוח כל יום כמה טיפות על הפנים ולהספיג בעור.
שמן נבט חיטה עשיר בחומצות שומן לא רוויות ולכן הוא בריא לשיער ועוזר בריכוכו אבל שימוש בחלבוני חיטה לשיער יהיה יעיל יותר. חלבון החיטה יעזור לשיער להיות מבריק יותר, עבה יותר והוא גם מרכך את השיער. חלבון החיטה מכיל גלוטן אז מוצרי קוסמטיקה שמכילים אותו עלולים להיות בעיתיים לרגישים לגלוטן, באופן כללי ישנה מגמה להכין מוצרים "ללא גלוטן" . אבל בגלל שחלבוני החיטה מאוד יעילים לבריאות העור (4) השימוש בהם בקוסמטיקה הולך וגובר. חלבון החיטה עוזר להחליק את העור ולהקנות לו מראה צעיר. עוזר לעור לשמור על לחותו וגמישותו. החלבונים מנוצלים על ידי העור לטובת חידושו והם עוזרים בוויסות השמנוניות של העור.
בבית נוכל להשתמש בקמח מחיטה מלאה כמסיכה, הוא מכיל סלניום , אבץ ומינרלים חשובים נוספים בדומה לשעורה ויעזור לקבלת עור חלק. המתכון הבא מתאים לעור שומני:
מסיכה לעור שומני- מחממים 3 כפיות חלב ומוסיפים 2 כפיות דבש ו 2 כפיות מי ורדים מערבבים עד שהדבש נמס. מכניסים קמח מחיטה מלאה עד שמקבלים משחה סמיכה (כ 2 כפיות). מורחים על הפנים, מחכים כ 20 דקות שיתייבש ושוטפים.
זו מסיכה שטובה לחיטוי וניקוי הפנים ולאיזון השומניות. יש לה פעילות אנטי-דלקתית והיא עוזרת לעור לשמור על לחותו.
אֶרֶץ חִטָּה וּשְׂעֹרָה וְגֶפֶן וּתְאֵנָה וְרִמּוֹן אֶרֶץ זֵית שֶׁמֶן וּדְבָשׁ